Weerstandsvermogen en risicobeheersing

I. Beoordeling weerstandsvermogen

Doordat de risico’s die gemeenten lopen verschillen, is het niet mogelijk een algemene norm te stellen voor een goede relatie tussen de weerstandscapaciteit en de risico’s (het benodigd weerstandsvermogen). Het is aan de gemeenten zelf een beleidslijn te formuleren over de weerstandscapaciteit die de organisatie noodzakelijk acht in relatie tot de risico’s (Circulaire BBV).

Weerstandsvermogen

Het benodigde weerstandsvermogen dat uit de risico-inventarisatie voortvloeit wordt afgezet tegen de beschikbare weerstandscapaciteit en uitgedrukt in een ratio.

Ratio weerstandsvermogen = beschikbare weerstandscapaciteit / gekwantificeerde risico's

De ratio wordt beoordeeld door gebruik te maken van een waarderingstabel. Deze waardering is tot stand gekomen in samenwerking tussen het Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) en de Universiteit Twente.

Waarderingscijfer

Ratio

Betekenis

A

>2

Uitstekend

B

1,4 - 2

Ruim voldoende

C

1 - 1,4

Voldoende

D

0,8 - 1

Matig

E

0,6 - 0,8

Onvoldoende

F

<0,6

Ruim onvoldoende

Oordeel

Het weerstandsvermogen wordt in een ratio weergegeven. De ratio wordt bepaald door de beschikbare weerstandscapaciteit te delen door het benodigd weerstandsvermogen.

Om het benodigde weerstandsvermogen te bepalen worden de risico's en weerstandscapaciteit geïnventariseerd. In de onderstaande paragrafen worden de afzonderlijke onderdelen toegelicht.

De componenten en het ratio van het weerstandsvermogen staan hieronder weergegeven.

Weerstandsvermogen

Jaarstukken

Begroot

Jaarstukken

Begroot

(bedragen *€ 1.000.000)

2015

2017

2016

2018

Totaal weersstandscapaciteit (na onttrekking begrotingsresultaat 2017)

27,2

25,3

25,3

19,8

Totaal risico's

11,7

10,8

9,4

11,1

Ratio na onttrekking begrotingsresultaat 2017

2,3

2,4

2,7

1,8

De ratio voor het weerstandsvermogen van Velsen voor het jaar 2018 is 1,8.

Op basis van bovenstaande tabel is het weerstandsvermogen van de gemeente Velsen gewaardeerd op 'ruim voldoende'. Dit is overeenkomstig aan de norm die de raad voor het benodigde weerstandsvermogen heeft vastgesteld.

Ontwikkeling van het weerstandsvermogen

De ratio van het weerstandsvermogen is gedaald, van 2,7 bij de Jaarstukken 2016 naar 1,8 in deze begroting. Dit is het gevolg van het besluit bij de Perspectiefnota 2017 om € 7,5 mln uit de Algemene reserve te oormerken voor 'Investeringen in de Visie op Velsen'. Daardoor neemt de Algemene reserve af, echter de begrote onttrekking voor het sluitend maken van de Begroting 2017 is slechts deels noodzakelijk. Daarnaast nemen de risico's toe voor de Algemene uitkering en de open einde regelingen (Sociaal Domein).

Zoals gebruikelijk zijn bij het opstellen van de begroting de risico's en het weerstandsvermogen geactualiseerd. Dit heeft geleid tot bijstellingen, zowel positief als negatief. Deze mutaties worden in de volgende paragrafen toegelicht.