Bedrijfsvoering

Personeel en organisatie

Organisatieontwikkeling ‘Nieuw Velsens Peil’

De directie zet ook in 2018 stevig in op verdere ontwikkeling van de organisatie. Dit is o.a. van belang om invulling te kunnen geven aan de vier opgaven in de Strategische Agenda 2020; 1) In Velsen doet iedereen mee, 2) In Velsen benutten we kansen voor en met klimaat, 3) Velsen is samenspel en 4) Velsen is in trek. Dit vraagt om gezamenlijke inzet van onze medewerkers; samenspel dus ook binnen de gemeentelijke organisatie waarbij we gebruik maken van elkaars talenten.

Uitgangspunten zijn dichter bij de inwoners, bedrijven en organisaties en transparant in werkwijze en communicatie. Zo creëren we een steeds wendbaardere organisatie, waarin we nieuwe manieren zoeken om dichter bij de inwoner te opereren. Dit doen we bijvoorbeeld door meer wijkgericht te werken (wijkgerichte teams in het sociaal domein), de inzet van serviceteams in de openbare ruimte, overheidsparticipatie als instrument in te zetten en steeds meer gericht te zijn op de integrale opgaven buiten (opgavegericht werken in plaats van taakgericht werken).

Directie, management en medewerkers hebben in 2017 met elkaar gepraat over de organisatieontwikkeling ‘Nieuw Velsens Peil’. vanuit de gedachte dat we beweging samen op gang brengen. Uit deze gesprekken zijn vier speerpunten naar voren gekomen:

1. Als organisatie beter communiceren: zowel intern als extern
We zien een toename van informatie, van communicatiemiddelen, snelheid in informatie uitwisseling en het ontstaan van alternative facts. De organisatie ambieert hierop snel en adequaat in te spelen zowel door strategisch op te schalen, als in de dagelijkse praktijk snel en slim te handelen bijvoorbeeld in relatie tot social media en het benutten van initiatieven van buiten. Belangrijk is het tijdig betrekken van interne en externe partijen om tot een beter gedragen uitvoering en beleid te komen. Hierin willen we graag een verdere professionaliseringsslag maken.

2. Verder ontwikkelen van medewerkers
Onze ambitie is dat we de nieuwe uitdagingen aankunnen en inwoners profiteren van onze talenten. Ieder individu binnen onze organisatie kan verschil maken. Daarom zijn we gedreven om daarin te investeren. Dat betekent nieuw talent aantrekken bij vacatures (een aantrekkelijke werkgever zijn), medewerkers ontwikkelen, talenten zien en benutten. En onze gezamenlijke krachten bundelen. We kunnen veel van elkaar leren en elkaar versterken.
3. Medewerkers beter toerusten op hun werk: middelen!
In de wereld om ons heen zien we dat technologie steeds ingewikkelder wordt, de veiligheid van gegevens een steeds grotere uitdaging is en we het mogelijk moeten maken dat medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken (en daarmee dichter bij de belevingswereld van de inwoners). In de gesprekken is het onderdeel automatisering uitdrukkelijk naar voren gekomen als een beperkende factor in het goed kunnen uitvoeren van bepaalde taken. Daarmee hangen ‘fysieke werkomstandigheden’ samen, daar is veel te winnen. We constateren daarom dat hierin (slimmer) investeren noodzakelijk is zodat medewerkers beter toegerust aan de slag kunnen met de opgaves die er buiten liggen.

4. Keuzes maken, prioriteren
Werkdruk is al langer een thema in onze organisatie blijkt uit het medewerkers tevredenheidonderzoek (MTO 2014) en het preventief medisch onderzoek (PMO 2015). Dit is een risico voor onze bedrijfsvoering. We gaan komend jaar verder op zoek naar de oorzaken en de oplossingen hiervoor. Dit doen we in gesprek met medewerkers. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld het ondersteunen bij het maken van keuzes, slimmer werken (routines creëren om maatwerk mogelijk te maken) en verheldering van verwachtingen over en weer. Daarbij hoort ook het gegeven dat een hogere ambitie zonder inleveren van oude ambities, vraagt om extra investeringen in kwaliteit en/of kwantiteit van ons personeel.

Voor alle vier speerpunten geldt dat we veel goede voorbeelden zien in de organisatie. De ambitie in de strategische agenda en de roep om verandering door onze inwoners vragen om een versnelling van de benodigde veranderingen. In 2017 stellen we een concrete agenda vast gericht op deze vier speerpunten die we doorzetten in de uitvoering in 2018 en verder. Deze agenda is wendbaar en bevat naast concrete projecten ook experimenten met nieuwe werkwijzen. Die we vervolgens evalueren en eventueel bijstellen.