Voorbereidingen op de Omgevingswet
Het Rijk wil met een nieuwe Omgevingswet ook een nieuw wetsysteem doorvoeren. Hierin worden vele bestaande regelingen voor de fysieke leefomgeving samengevoegd, waaronder de Wet ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit alles betekent een grote verandering in de procedures voor de gemeenten en aanvragers.
Het Rijk verwacht dat de nieuwe Omgevingswet niet in 2019 in werking treedt, een nieuwe invoeringsdatum moet nog worden vastgesteld. De totale implementatie, waaronder de digitalisering, zal volgens het Rijk pas in 2024 voltooid zijn. Op IJmondiaal vlak wordt zoveel mogelijk samenwerking gezocht voor de implementatie. De gemeente heeft samen met de IJmondgemeenten een plan van aanpak opgesteld: de IJmondiale Routekaart. De komende jaren staan in het teken van het optimaal voorbereiden op deze wet.
Uitvoering geven aan de Structuurvisie
De Structuurvisie, waarin het ruimtelijk toekomstbeeld van Velsen is vastgelegd, zal de komende jaren worden uitgevoerd door aan verschillende projecten te werken. In 2018 is het Lokaal Verkeer en Vervoerplan (LVVP) geactualiseerd. Er wordt in 2018 verder gewerkt aan de realisering van de slimme werkplaats / Techport, en de ontwikkeling van IJmuiden aan Zee en van verschillende bouwlocaties (zie ook 9.2.1.). Tevens zal het onderzoek naar herstructurering voor het gebied tussen de Ampèrestraat / Kromhoutstraat de komende jaren worden uitgevoerd.
Werken aan een aantrekkelijk landschap
Het Groenstructuurplan wordt in 2018 vertaald naar een uitvoeringsplan. Klimaatadaptatie (het voorbereiden van de omgeving op het veranderende klimaat) is een belangrijk thema in dit plan. De Metropoolregio Amsterdam, waar Velsen partner van is, heeft het Actieprogramma Metropolitaan Landschap 2016-2020 opgesteld , gewerkt wordt aan de uitvoering hiervan. Voor Velsen relevante thema’s daaruit zijn het optimaliseren van recreatieve routenetwerken, het vormgeven aan de ‘Buitenpoort’ station Santpoort-Noord (het station dat toegang geeft tot het Nationale Park Zuid Kennemerland) en het voorzien in aantrekkelijke recreatielandschappen.
De verwachting is dat het Ontwikkelperspectief Binnenduinrand, ook één van de metropolitane landschappen, in 2018 zal worden uitgewerkt naar een uitvoeringsplan
Entree IJmuiden mooier maken
In 2018 wordt het entreegebied van IJmuiden (het gebied tussen het Pontplein en Plein 45) mooier. Er is al veel gedaan aan de entree van IJmuiden, zoals de herinrichting Willebrordplantsoen, de aanleg van het HOV traject inclusief groeninrichting, herinrichting Plein 45 en Lange Nieuwstraat. De renovatie van de bebouwing aan de noordzijde van de Noostraat is in uitvoering.
Maar er is nog meer te doen. in de planning voor 2018 staan de reconstructie van het Pontplein en de toegang vanaf het Pontplein de gemeente in, anderzijds de verbetering van de inrichting van De Noostraat en de voorbereiding van de renovatie van de woningen aan de zuidzijde van De Noostraat. Als laatste kan genoemd worden de aanlichting van het gemeentehuis. Allemaal maatregelen om de entree van IJmuiden meer kwaliteit te geven.
Aantrekkelijk maken IJmuiden aan Zee als kustplaats
In 2017 heeft de raad het groene licht gegeven om te starten met de verdere uitwerking van de gebiedsontwikkeling in IJmuiden aan Zee (Kustvisie). In 2018 wordt een ontwikkelplan uitgewerkt en ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Met de realisatie van de Kustvisie IJmuiden wordt een impuls gegeven aan de verwezenlijking van de Visie op Velsen 2025. Een nadere toelichting op dit punt wordt gegeven in programma 3 "Wonen en leven", onder de eerste hoofddoelstelling .
Realiseren van tijdelijk BRAK!
In 2018 werken we verder aan het groeimodel voor BRAK! waarbij het centrum in een aantal jaren stap voor stap wordt opgebouwd. We starten met een tijdelijke locatie waarbij belangrijke onderdelen van het concept getest worden. Tijdelijk BRAK! is onderdeel van de tijdelijke activiteiten in IJmuiden aan zee die vooruitlopen op de realisatie van de kustvisie. Met deze zogenaamde 'placemaking' wordt gewerkt aan nieuwe levendigheid en aantrekkingskracht van de kustplaats. Het Pieter Vermeulen Museum voert de activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie uit. Op basis van de resultaten van tijdelijk BRAK! kan de raad over enkele jaren besluiten of er een permanent BRAK! moet komen.
Realiseren van ontwikkellocaties
De gemeente is in 2018 nauw betrokken bij een groot aantal gebiedsontwikkelingen en ruimtelijke projecten, die door derden worden voorbereid en uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn locaties De Binnenhaven, Motorhuislocatie, Molenweid, KPN locatie en projecten voorvloeiend uit de prestatieafspraken met corporaties, zoals de Orionweg en IJKpunt/Unic. Hiervoor geldt dat in samenwerking met derden wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid, eventuele optimalisaties of aanpassingen in het programma. Een aantal projecten is opgenomen in andere programma’s, zoals scholen en sportaccommodaties.
Aanpassen bestemmingsplannen voor ruimtelijke ontwikkeling
Bestemmingsplannen worden geactualiseerd om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken en om duidelijkheid te geven aan burgers en ondernemers wat wel en niet kan worden gebouwd. In bestemmingsplannen worden de verschillende waarden en belangen integraal afgewogen, bijvoorbeeld tussen bedrijvigheid, landschap, milieu en wonen. Hiertoe zullen in 2018 verschillende bestemmingsplannen gereed gemaakt voor besluitvorming. Daarnaast worden diverse bestemmingsplanprocedures opgestart of verder uitgevoerd.