Het bevorderen van deelname aan kunst en cultuur en het verbinden van kunst en cultuur met het sociaal domein.

Impuls cultuureducatie op scholen

Kunst en cultuur zijn belangrijk voor kinderen. Ze dragen bij aan zelfvertrouwen, taalontwikkeling, observatievermogen en ontwikkeling van de zintuigen en de hersenen. Cultuureducatie is daarom een belangrijk speerpunt van het cultuurbeleid van Velsen en de cultuurcoaches spelen daar een belangrijke rol in. Zij laten de jeugd via de scholen kennis maken met allerlei kunst- en cultuurvormen, zodat meer kinderen iets met kunst gaan doen, lid worden van een amateurkunstvereniging of lessen gaan volgen bij het Kunstencentrum.

In de periode 2017-2020 wordt een extra impuls gegeven via de subsidieregeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ van het fonds Cultuurparticipatie. Het doel van deze regeling is dat kwalitatief goede cultuureducatie structureel onderdeel wordt van het lesprogramma op de scholen.

Het Kunstencentrum Velsen en Stichting Level (de Erfgoedleerlijn Velsen) krijgen in 2018 subsidie voor meer of betere cultuureducatie op de scholen. De lessen moeten goed aansluiten bij de dagelijkse lesstof. De activiteiten worden in overleg met de scholen gekozen. Het is een mix van muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst, nieuwe media, erfgoed en architectuur.

Realiseren verbinding tussen cultuur en welzijn

De gemeente Velsen maakt projecten mogelijk die cultuur en welzijn verbinden. In 2018 zet Velsen cultuur onder andere in bij de waardering van mantelzorgers en vrijwilligers door hun een theatervoorstelling aan te bieden. Verder werkt de gemeente mee aan experimenten waarin sport, kunst, cultuur en gezondheidsbeleid uit preventief oogpunt verbonden zijn met het sociaal domein. Het gaat dan bijvoorbeeld om het organiseren van culturele workshops voor jongeren in de zomervakantie en culturele projecten voor ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee proberen we problemen zoals jeugdoverlast en eenzaamheid te voorkomen. Deze projecten worden betaald met geld uit een innovatiebudget Sociaal Domein.

Toekomst Stadsschouwburg en Kunstencentrum

De Stadsschouwburg kampt met bestuurlijke, organisatorische en financiële problemen. Velsen volgt deze ontwikkelingen én die bij het Kunstencentrum nauwlettend. In 2017 zijn de toekomstmogelijkheden onderzocht voor de Stadsschouwburg en het Kunstencentrum. In 2018 gaat Velsen aan de slag met de aanbevelingen daarvan.

Ontwikkeling cultuurvisie IJmond

In 2018 stellen de gemeenteraden van Beverwijk, Heemskerk en Velsen een cultuurvisie IJmond vast. Daarin benoemen we het belang, de kansen en uitdagingen van kunst en cultuur. We betrekken de relatie met andere beleidsvelden er nadrukkelijk bij, zoals participatie, welzijn, zorg, toerisme en recreatie. We vinden het belangrijk om met deze beleidsvelden een verbinding te leggen omdat we denken dat ze elkaar kunnen versterken. In de visie stellen we de inspiratie, creativiteit en kracht van kunst en cultuur centraal.

Aandacht voor cultuurhistorisch erfgoed

Velsenaren zijn zich steeds meer bewust van de waarde van het cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente, zowel onder als boven de grond – daar hecht Velsen belang aan. Daarom worden op verschillende manieren interessante (historische) locaties in Velsen belicht. Inwoners worden daarop geattendeerd, onder andere via de website en ook in de nieuwsbrief ‘Monumenteel’ en tijdens de Open Monumentendagen en de Nationale Archeologiedagen.