Het versterken van de leefbaarheid en veiligheid voor inwoners , bedrijven en bezoekers.

Vernieuwen Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Velsen gaat de APV actualiseren. In de APV staan gemeentelijke regels om de gemeente veilig, netjes en schoon te houden. De gemeenteraad wil regels uit de huidige APV schrappen waarvan geen gebruik wordt gemaakt. Ook worden regels aangepast die niet duidelijk zijn en komen er nieuwe regels als dat nodig is. Naar verwachting besluit de gemeenteraad begin 2018 over de nieuwe APV.

Uitbreiden bevoegdheid gedragsaanwijzing woonoverlast

Vanaf 1 juli 2017 staat in artikel 151d van de Gemeentewet dat de burgemeester een gedragsaanwijzing aan personen kan geven die voor woonoverlast zorgen in een koop- of huurwoning. In de APV kan vervolgens komen te staan in welke concrete gevallen de burgemeester zijn bevoegdheid mag gebruiken. Dat wordt meegenomen in de wijziging van de APV.

Aanpak gevaarlijke honden

In de afgelopen jaren hebben zich met regelmaat ernstige bijtincidenten voorgedaan in Nederland. Ook in Velsen hebben zich incidenten voorgedaan. Om dat terug te dringen wil het Ministerie van Economische Zaken een aantal maatregelen nemen bij bepaalde honden(rassen). De eerste maatregelen gaan in 2018 in, zoals het verplicht stellen van het dierenpaspoort in de Europese Unie. Gemeenten gaan ook een rol spelen in de nieuwe plannen van de minister. Het is nog niet precies duidelijk wat de gevolgen voor gemeenten zijn. Het Rijk gaat in gesprek met de VNG over de invulling van deze rol door gemeenten. Ook is nog niet duidelijk wat het betekent voor hondeneigenaren in Velsen.

Onderzoeken nieuwe opzet keurmerk Veilig Ondernemen

In een winkelgebied kunnen zich verschillende vormen van onveiligheid voordoen. Veelvoorkomende delicten zijn winkeldiefstallen of inbraak in winkels. Politie, ondernemers, brandweer en gemeente werken samen aan een veilige omgeving voor bezoekers en ondernemers. In 2018 kijkt Velsen naar een nieuwe opzet voor een keurmerk Veilig Ondernemen.

Ook handhavers verwijzen door naar Halt

Op dit moment kan alleen de politie naar Halt doorverwijzen. Velsen wil in 2018 dat ook handhavers van de gemeente dat kunnen. Daarvoor is het nodig om een projectplan op te stellen dat wordt goedgekeurd door het Openbaar Ministerie. Daarmee is al geëxperimenteerd tijdens de vuurwerkperiode van eind 2016 en begin 2017.

De Haltstraf is een alternatief voor jongeren tot 18 jaar om een echte straf of maatregel te voorkomen. Dat is mogelijk om in te zetten bij jongeren die voor een licht vergrijp voor het eerst in aanraking komen met justitie. Bijvoorbeeld door excuses aan te bieden aan de slachtoffers en eventuele schade te voorkomen. Bij doorverwijzing naar Halt leren jongeren van hun fout en daarbij worden ook de ouders van de jongeren betrokken.

Opstellen beleid niet gesprongen explosieven

In 2018 wil de gemeente Velsen beleid vast laten stellen over Niet Gesprongen Explosieven uit de Tweede Wereldoorlog (NGE). Tot nu toe is dat beleid er nog niet. Daarom vindt tot op heden bij bijna alle projecten waar in de grond wordt gewerkt een onderzoek plaats naar NGE. De uitkomsten van deze onderzoeken worden vervolgens niet standaard verzameld of in een kaart opgenomen. Dat heeft tot gevolg dat het ook een volgende keer bij grondroerende activiteiten op dezelfde plek niet duidelijk is of een NGE-onderzoek nodig is. Als onderdeel van het nieuwe beleid wil Velsen daarom een kaart maken waarop inzichtelijk is waar bommen kunnen liggen en waar niet: een zogeheten bodembelastingskaart NGE.

Bewustwording diversiteit in de samenleving

De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners van Velsen goed met elkaar omgaan. Daarom werkt Velsen aan bewustwording over diversiteit in bijvoorbeeld geslacht, leeftijd en etniciteit. Daarbij is het doel van de gemeente om wederzijds begrip te creëren en om weerbaarheid van minderheden te vergroten. Dat gebeurt door:

  • het gesprek te bevorderen tussen bewoners door bijeenkomsten te organiseren over ervaringen in hun eigen woon- en leefomgeving;
  • sleutelfiguren op te leiden zoals docenten, trainers op sportverenigingen en eerstelijnsmedewerkers om met diversiteit om te gaan en sociale samenhang te stimuleren;
  • gastcolleges en gastlessen over vooroordelen te organiseren door Bureau Discriminatiezaken Kennemerland;
  • een anti-discriminatiecampagne te houden.

Regionale aandacht voor aanpak ondermijning en radicalisering

In het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid van de politie-eenheid Noord-Holland staat wat de speerpunten van de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie zijn in 2015 tot en met 2018. In 2018 wordt de nadruk gelegd op het speerpunt ondermijning. De gemeente neemt nu al deel aan een pilot voor het opstellen van gemeentelijke ondermijningsbeelden. In 2018 gaan ook andere gemeenten hiertoe over. Een ander onderwerp dat regionale aandacht heeft is contraterrorisme en radicalisering. Dit is in lijn met de aandacht die het onderwerp in Velsen al heeft. Zo organiseert Velsen (netwerk)bijeenkomsten voor professionals over het herkennen van signalen van radicalisering.

Reguliere activiteiten

  • Stimuleren van meldings- en aangiftebereidheid, o.a. door project Horen, Zien en Melden en faciliteren Whatsapp-buurtpreventiegroepen en Burgernet;
  • Aanpak van overlast en veelvoorkomende vormen  en criminaliteit met onze samenwerkingspartners;
  • In beeld brengen van veiligheidsproblemen ten behoeve van het veiligheidsbeleid en -uitvoering;
  • samenwerking in de regio (IJmond, Kennemerland en politie-eenheid Noord-Holland) op gebied van  veiligheid;
  • Samenwerking met o.a. politie, Openbaar Ministerie, Streetcornerwork en Stichting Welzijn Velsen om jeugdoverlast terug te dringen.
  • Deelname Project Brandveilig Leven, waarin inwoners bewust worden gemaakt van gevaren van brand en leren om brandonveilige situaties te voorkomen;
  • Rampenbestrijding en crisisbeheersing;
  • Aanpak van discriminatie en polarisatie door samenwerking met Bureau Discriminatiezaken, politie en Openbaar Ministerie;
  • Faciliteren van en deelname in het haventeam (opvolging project Fabricius);
  • Aanpak horecaoverlast door controles op horecabedrijven. Daarbij is ook aandacht voor naleving van het verbod tot verkoop van drank aan jongeren onder de 18 jaar;
  • Faciliteren va het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing om trainingen te verzorgen over veilig ondernemen voor ondernemers.