Een goed functionerend bestuur.

Gemeenteraadsverkiezingen

De raad zal na de verkiezingen van maart 2018 van samenstelling veranderen. Direct na de verkiezingen starten de onderhandelingen om te komen tot een coalitie die berust op een werkbare meerderheid in de raad. De coalitiepartijen komen tot een gezamenlijk coalitieakkoord, waarin de richting die het aantredende college uitzet, is verwoord.

Een nieuwe raad vraagt de nodige inzet op het gebied van ondersteuning en trainingen. Dit geldt zeker voor het eerste jaar van de raadsperiode.

Vergroten burgerparticipatie

Participatie heeft steeds meer de aandacht van bewoners, bestuur, raad en ambtenaren. Het bestuur wil dit samenspel tussen bewoners, partners en gemeentelijke organisatie verder vergroten. Daarmee is participatie voor 2018 één van de belangrijkste thema’s voor het werk van de gemeente. Accenten liggen op:

  • Opbouw van het mediateam, om de communicatie tussen bewoners en gemeentelijke organisatie via sociale media te ontwikkelen en signalen uit de samenleving op te pikken;
  • Verder experimenteren met vormen van participatie in de onderwerpen die we hebben opgehaald in de burgertop 2017;
  • Ruimte voor experimenten  bij de vier thema’s van de strategische agenda: "in Velsen doet iedereen mee", "Velsen is in trek", "Velsen benut kansen voor en met het klimaat", "Velsen is samenspel"'. Partners en bewoners worden nadrukkelijk uitgenodigd om met ideeën te komen;
  • De dienstverleningsvisie (2017) invoeren en gebruiken voor een gemeentelijke dienstverlening die nog beter aansluit op de wensen van de inwoners;
  • Leren van ervaringen en experimenten, verder ontwikkelen van vaardigheden.

Ontwikkelen digitaal platform samenspraak en inspraak

Om samenspel met inwoners en ondernemers te vergroten wordt invulling gegeven aan de raadsbrede motie 'Democratische innovatie'. In 2018 worden de mogelijkheden van het realiseren van een digitaal platform voor samenspraak en inspraak uitgewerkt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de experimenten die de afgelopen periode op dit terrein zijn uitgevoerd.

Volgende fase IJmondsamenwerking

De IJmond-gemeenten hebben de afgelopen periode benut om met elkaar te verkennen welke samenwerkingsstructuur het best past bij de IJmond. Ter voorbereiding op de nieuwe raadsperiode (2018-2022) wordt een overdrachtsdossier opgesteld. Dit dossier bevat informatie over de voors en tegens van de verschillende vormen van IJmondsamenwerking. Ook wordt een visietraject uitgevoerd, waarin ook participatie van inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een plek heeft.

Reguliere activiteiten

Uitvoeren van de door de gemeenteraad vastgestelde beleidskaders en daarover verantwoording afleggen aan diezelfde gemeenteraad op een zo transparant mogelijk wijze en in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen en mede-overheden.