Vitaal en sociaal Velsen

Velsen ondersteunt inwoners bij participatie op het gebied van opgroeien, wonen, werken en leven.

Wat gaan we daarvoor doen?

Verkleinen afstand tot de arbeidsmarkt

In 2018 worden mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt op verschillende manieren geholpen een stap te zetten richting betaald werk. Dat gebeurt onder andere met de voortzetting van de proeven Telstar@Work, 'bewegen' en 'groen'. In het project 'groen' doen drie kandidaten werkervaring op bij twee wijkposten in Velsen. Ook het project om schoolverlaters van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs aan een betaalde baan te helpen wordt voortgezet. In al deze proeven staan persoonlijke ontwikkeling door individuele aandacht, het vergroten van het zelfvertrouwen en het opdoen van arbeidsvaardigheden centraal. Voor deelnemers met een beperking is het uiteindelijke doel definitieve uitstroom naar een garantiebaan. Met de uitgangspuntennotitie IJmond Werkt! heeft het college besloten 10% van het re-integratiebudget te besteden aan deze doelgroep.

Intensivering integratie statushouders

Velsen vindt het belangrijk dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) zo snel mogelijk meedoen in de samenleving. Om dit effectief te organiseren heeft Velsen in 2018 blijvend aandacht om de vaardigheden van de doelgroep in beeld te brengen en hen zo te helpen met het vinden van passend werk. IJmond Werkt! zet het project dat hiervoor met behulp van ESF-subisidie in 2017 is gestart voort. Ondernemers worden gestimuleerd om de doelgroep aan het werk te helpen. De samenwerking tussen maatschappelijke partijen en werkgevers wordt versterkt om stageplaats, opleiding en inburgering te combineren met (vrijwilligers)werk. Te denken valt aan IJmond Werkt!, Stichting Welzijn Velsen, Socius, onderwijs en inburgering, Telstar Thuis in de Wijk, Koninklijke Horeca Nederland, de bibliotheek en de GGD. Wanneer betaald werk nog niet mogelijk is, wordt ingezet op andere vormen van participatie zoals deelname bij sportverenigingen en vrijwilligerswerk.

Laagdrempelig maken dagbesteding

In 2018 gaat Velsen onderzoeken of maatwerkvoorzieningen voor dagbesteding gekanteld kunnen worden naar algemene voorzieningen. We willen hiermee de toegang laagdrempeliger te maken en de administratieve lasten verlichten. We verwachten medio 2018 een pilot te starten op twee locaties voor mensen met een psychiatrische beperking. Daarbij wordt de bestaande inloop voor mensen met een psychiatrische beperking opgenomen in de dagbestedingsactiviteiten voor deze doelgroep. Voor deze voorziening is dan geen indicatie meer nodig. Uitgangspunt is dat wij deze transformatie zonder extra kosten realiseren.

Kansen & Zo is al een algemene voorziening; het zijn dagactiviteiten voor (kwetsbare) burgers. Dit project draait nu vier jaar en is een eerste stap geweest in de ontwikkeling van algemene voorzieningen voor dagbesteding. In 2018 wil Velsen, naar aanleiding van een evaluatie, Kansen & Zo een nieuwe impuls geven. Velsen doet onderzoek naar de meerwaarde en ontwikkelpunten om de verdere kanteling van dagbesteding naar algemene voorzieningen goed vorm te kunnen geven. De precieze vorm van de impuls zal daardoor duidelijker worden.

Extra ondersteuning kwetsbare jongeren 18-23 jaar

Gemeente Velsen gaat in 2018 door met extra ondersteuning aan jongeren van 18 tot 23 jaar met meervoudige problematiek. Voor deze doelgroepen liggen er meerdere vraagstukken: de beschikbaarheid van passende huisvesting binnen Velsen, de overgang van ondersteuning van Jeugdwet naar Wmo en de wijze waarop kwetsbare jongeren aansluiting vinden naar de arbeidsmarkt.

Uitbreiding inzet Streetcornerwork

Gemeente Velsen spant zich in om overlast door jongeren terug te dringen; dat doen we samen met de politie, het jongerenwerk van Stichting Welzijn Velsen en Streetcornerwork. Streetcornerwork spreekt deze jongeren aan en ondersteunt hen bij hulpvragen op het gebied van scholing, werk, schulden, middelengebruik of andere psychosociale problemen. Het aantal meldingen van overlast neemt toe; we zien jongeren met complexe problematiek, op meerdere plekken in Velsen. Daarom breidt Velsen de inzet van Streetcornerwork uit, zodat we hen ondersteuning kunnen bieden. Dit project wordt gefinancierd uit het innovatiebudget.

Aanpak huiselijk geweld

De ontwikkeling van de aanpak van geweld achter de voordeur, onder de werktitel MDA++, wordt in 2018 bovenregionaal opgepakt. De uitbreiding van de acute aanpak van huiselijk geweld binnen relaties zonder kinderen is in 2018 een speerpunt. De aanpak van structureel geweld achter de voordeur heeft een meer lokaal karakter, waarbij Veilig Thuis een rol wil spelen als expertisecentrum om lokale professionals advisering, consultatie en deskundigheidsbevordering te bieden.

Daarnaast worden in 2018 de voorbereidingen getroffen voor de aanscherping van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode gaat professionals verplichten om ernstige vermoedens van geweld achter de voordeur te melden bij Veilig Thuis.

Verbeteren ondersteuning door nieuwe contracten Jeugdwet en Wmo-begeleiding
Vanaf 1 januari 2018 heeft de gemeente nieuwe contracten voor de Jeugdwet- en Wmo-voorzieningen. Hierdoor kan integraal kwalitatieve ondersteuning worden geboden aan de inwoners/gezinnen die dit nodig hebben. De hulp is ingekocht op basis van hun bijdrage aan doelen en resultaten. In de nieuwe contracten zijn tevens producten opgenomen die meer verbinding tussen de Jeugdwet en de Wmo bevorderen: aanbieders van Wmo kunnen ook een aantal jeugdhulpproducten aanbieden, waardoor er continuïteit van zorg geboden kan worden na het 18de levensjaar van de jeugdige. Ook is het product gezinsbegeleiding ingekocht. Daardoor kan vanuit de Wmo ondersteuning worden geboden aan de ouders die vanwege hun problematiek belemmeringen ervaren bij de opvoeding van hun kinderen.

Verlagen eigen bijdragen chronisch zieken en AOW-ers
Het rijk heeft besloten de eigen bijdragen te verlagen voor een deel van de chronisch zieken en een deel van de AOW-gerechtigden. Hierdoor is de verwachting dat wij minder inkomsten uit eigen bijdragen zullen ontvangen voor de maatwerkvoorzieningen. De financiële consequenties zijn nu nog niet in te schatten. Door het rijk zal een compensatie plaatsvinden.

Reguliere activiteiten

  • Het verstrekken van indicaties voor individuele Wmo-voorzieningen:
    • individuele Wmo-voorzieningen
    • Begeleiding groep;
    • Kortdurend verblijf;
    • Hulpmiddelen als rolstoelen, vervoersvoorzieningen, etc;
    • Hulp bij het huishouden;
    • Woningaanpassingen & tegemoetkoming verhuis-en inrichtingskosten
  • Werken volgens het principe van De Kanteling: Wmo-consulenten gaan bij individuele hulpvragen om een maatwerkvoorziening na of en hoe aanvragers zelf voor een (deel van de) oplossing kunnen zorgen;
  • Het bieden van specialistische jeugdhulp(contractmanagement);
  • Het subsidiëren van Veilig Thuis Kennemerland;
  • Garantiebanen: De gemeente Velsen heeft sinds 2016 vijf garantiebanen gerealiseerd en maakt deze vanaf 2018 structureel. Stapsgewijs worden ze uitgebreid naar 14 in 2022. Dit is meer dan op grond van de landelijke banenafspraak van de gemeente verwacht werd.
  • Beschut werk: Voor mensen die vanwege hun beperking niet bij een normale werkgever kunnen werken, is er werk in een beschutte werkomgeving. Dit is vergelijkbaar met een sociale werkplaats;
  • Doelgroepenvervoer: Sinds 2017 verzorgt RegioRijder het Wmo-collectief vervoer en het leerlingenvervoer. De komende periode worden mogelijkheden tot doorontwikkeling onderzocht. Te denken valt aan het mogelijk toevoegen van het vervoer van mensen die naar de dagbesteding gaan.