Inkomensondersteuning als vangnet
De bijstand is een vangnet voor mensen die niet in staat zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Van hen wordt verwacht dat zij zoveel mogelijk meewerken om de kans op eigen inkomsten te vergroten.
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is de afgelopen jaren steeds toegenomen. De laatste twee jaar komt dat voornamelijk door de nieuwe instroom van arbeidsbeperkten die voorheen onder de Wajong zouden vallen en het hogere aantal statushouders dat in Velsen is komen wonen. De verwachting is dat het aantal bijstandsgerechtigden vanaf 2018 gelijk blijft en afneemt vanwege de aantrekkende economie.
Ondersteuning kinderen in gezinnen met een laag inkomen
Velsen besteedt al enige jaren extra aandacht aan kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen. Dit om te voorkomen dat ze met een achterstand aan hun leven beginnen. Het stimuleren van kinderen in hun ontwikkeling staat hierin voorop. Het extra geld dat Velsen jaarlijks ontvangt voor deze kinderen wordt hiervoor ingezet. Kinderen uit de doelgroep worden in een kindpanel betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe voorzieningen.
Proef strenger en selectiever aan de poort
Het aantal re-integratietrajecten bij IJmond Werkt! in de periode maart tot september 2016 aanzienlijk is afgenomen vergeleken met dezelfde periode in 2014 en 2015, blijkt uit onderzoek. Dit heeft mogelijk te maken met de proef ‘Strenger en selectiever aan de poort’, die in 2016 is gestart. De proef houdt in dat de klant in de eerste drie weken na de aanvraag van een uitkering eerst zelf actief op zoek moet naar werk. Daarna beoordeelt IJmond Werkt! of de klant daar voldoende zijn best voor gedaan heeft en of hij klaar is voor een traject bij IJmond Werkt!. Het doel van de proef is om de capaciteit zorgvuldiger in te zetten voor die mensen die echt toe zijn aan dit traject.
De resultaten van het onderzoek geven aanleiding om de proef structureel te maken. Het onderzoek heeft maar zes maanden geduurd. Daarom kijken we in 2018 of de methode ook voldoende structurele resultaten oplevert. De aanbevelingen uit het onderzoek worden daarin meegenomen.