Energietransitie stimuleren
Om de doelstellingen uit het Nationaal Energieakkoord te bereiken wordt de energietransitie voortgezet. Fossiele brandstoffen worden vervangen door duurzame energiebronnen en de bestaande bouw wordt verduurzaamd. In 2018 wordt verder gewerkt aan de volgende projecten:
Aansluiten bij het duurzaamheidsfonds provincie
In 2018 brengt Velsen het participatiefonds onder de aandacht van bedrijven die kansrijke ideeën/initiatieven hebben over duurzame energie en innovatieve technologieën. Deze bedrijven kunnen zelf investeren, maar ook een lening aangaan om hun ideeën/initiatieven verder te ontwikkelen en te realiseren. Het doel van het participatiefonds is de circulaire economie te stimuleren, zodat waardevolle producten en grondstoffen niet worden weggegooid maar zo veel mogelijk opnieuw worden gebruikt. Het fonds is financieel gezien budgetneutraal; geleende bedragen vloeien er weer in terug. Het is ondergebracht bij het provinciale participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland.
Realiseren van Warmtenet
De gemeente gaat samen met gemeenten Beverwijk en Heemskerk, marktpartijen en woningbouwcorporaties een samenwerkingsovereenkomsten aan voor de realisatie van het warmtenet.In de overeenkomsten wordt onder andere afgesproken dat Tata Steel warmte aan het warmtenet levert en de woningbouwcorporaties en de gemeente woningen respectievelijk maatschappelijk vastgoed zal laten aansluiten op het net. De concept-overeenkomsten zullen juridisch en financieel worden beoordeeld om toe te zien op de belangen van de burgers en de gemeente.
Vervolgens zullen de planologische procedures worden ingezet, zodat in 2019 een start kan worden gemaakt met de aanleg van het warmtenet IJmond. Ook de samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam wordt voorgezet met het ministerie van Economische Zaken, waarmee een Green Deal Warmte Koude is afgesloten om obstakels om nationaal niveau op te lossen, zoals een nieuwe warmtewet waarmee een open netwerk mogelijk wordt. Velsen wil de verwarming met gas van woningen en maatschappelijk vastgoed beperken; het warmtenet draagt daaraan bij.
Duurzaam advies- en informatieloket voor inwoners van Velsen
Wie zijn woning wil verduurzamen, kan terecht bij het Duurzaam Bouwloket. Het is een van de instrumenten van de gemeente om bestaande bouw te verduurzamen. Tot 1 juli 2018 houdt provincie Noord-Holland het loket in stand. Daarna neemt Velsen dat over, inclusief de financiering. In 2018 wordt het loket opnieuw onder de aandacht van inwoners gebracht.
Uitvoeringsprogramma Circulaire economie
In het Milieubeleidsplan 2015-2020 zijn de kaders opgenomen voor het opstarten van de gewenste circulaire economie. Huishoudelijk afval wordt steeds meer gescheiden ingezameld en bedrijven maken gebruik van elkaars afvalstromen. In 2016 is onderzoek verricht naar de materiaalstromen (grondstoffen, afvalstoffen en energie) in een drietal bedrijfstakken: de metaalketen, de visserij en transport en logistiek. Het is nu tijd om over te gaan van de onderzoeksfase naar de uitvoeringsfase. Hiertoe zal voor 2018 een uitvoeringsprogramma Circulaire economie worden opgesteld en uitgevoerd. Voor de uitvoering zijn onder andere HVC en Rijnland belangrijke partners.
Reguliere activiteiten
- Het organiseren van de dag van de duurzaamheid voor inwoners.
- Het houden van bijeenkomsten over het verduurzamen van de woning voor particuliere woningeigenaren.
- Het nemen van fysieke maatregelen gericht op personenvervoer, goederenvervoer en infrastructurele maatregelen voor het verduurzamen de zeehavens wordt gecontinueerd. Denk aan de mobiliteitsmaatregel voor bedrijfsmatige personen-verplaatsingen en het subsidiëren van de aanschaf van een e-scooter en/of e-bike door de haven gerelateerde bedrijven in de IJmond. In 2018 worden ook verdere maatregelen bepaald en uitgevoerd;
- De verduurzaming van bedrijfsterreinen voortzetten onder andere het Middenhavengebied.