Techport; techniek komt meer in de belangstelling
Ook dit jaar wordt binnen de samenwerking van Techport (www.techport.nl) gewerkt aan de volgende ambities; voldoende goed gekwalificeerd technisch geschoolde vakkrachten voor de regionale maak- en onderhoudsindustrie, meer samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen binnen deze sectoren, meer innovatiekracht bij het gevestigde bedrijfsleven en uiteindelijk een krachtige positionering van de regio als internationale techniekregio.
Gemeente Velsen is nadrukkelijk partner – en mede verantwoordelijk voor het succes – van Techport. In 2018 levert Velsen onder andere een bijdrage aan lopende projecten als Technolab, Techport Centre en JIT Maintenance, als nieuwe projecten zoals de AD-engineering opleiding en Smart Maintenance Offshore Wind.
Nieuw innovatiefonds bedrijvigheid en duurzaamheid
Veel (MKB) bedrijven hebben een innovatieambitie, maar het ontbreekt hen aan de middelen om deze te realiseren. Ook lopen zij, gezien hun geringe omvang, een aanzienlijk groter risico bij R&D- investeringen dan grote bedrijven. MKB bedrijven zijn daarom eerder genoodzaakt externe financiering te zoeken. De toegang tot risicodragend kapitaal is hiermee cruciaal voor hun innovatiekracht. Banken en investeerders zijn echter nog steeds terughoudend in het verstrekken van kredieten. Dit geldt in het bijzonder voor bedrijven in de maak- en onderhoudsindustrie, waarbij een groot deel van de financieringsbehoefte bestaat uit investeringen in machines en werkkapitaal. Bedrijven worden hierdoor gedwongen op zoek te gaan naar alternatieve, minder toegankelijke financieringsbronnen. Een bijdrage uit het fonds kan banken en investeerders een impuls geven om mee te investeren.
Ondanks financiële drempels, is het MKB vaak goed in staat beperkte middelen efficiënt in te zetten voor innovatie. De gemeente Velsen wil deze drempel wegnemen door het instellen van een innovatiefonds. Hierbij kan o.a. gedacht worden aan het beschikbaar stellen van risicokapitaal, subsidieverlening of cofinanciering van collectieve onderzoeksprogramma’s, initiatieven die gericht zijn op circulaire economie, technologische innovatie en/of duurzaamheid. Door extra financieringsmogelijkheden te organiseren beoogt de gemeente innovatie en duurzaamheid bij haar MKB bedrijven te bevorderen en de toekomstige concurrentiekracht van de regio te versterken en de ontwikkeling van Techport te stimuleren.
Offshore Wind; golf van economische kansen
Er komen veel economische kansen en ontwikkelingen aan, onder andere door de aanleg van nieuwe windmolenparken (zie http://www.ayop.com/hollandsekust). Daar wil Velsen met haar regionale partners op inspelen.
AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Port) heeft een strategisch plan 2016-2020 opgesteld om goed op de kansen in te kunnen spelen. De gemeente draagt hier, ook in 2018, samen met partners financieel aan bij. Vanaf 2018 worden de parken op de Noordzee door het Rijk in de markt gezet. Er komt daarmee ook meer duidelijkheid over wie de parken gaan aanleggen. Daarbij is het belangrijk dat er goede bedrijfsterreinen beschikbaar zijn. Het "initiatief Energiehaven" (het gebruik van de Averijhaven voor offshore wind) zal vanuit de gemeente door mogelijk zo optimaal mogelijk worden gefaciliteerd.
Innovatie is een belangrijk thema in de offshore. De in 2017 opgeleverde Innovatie en Kennisagenda Offshore wind is daarvoor een belangrijke basis. De inzet in 2018 is het gevestigde bedrijfsleven meer te betrekken bij de innovaties en de samenwerking daarin te bevorderen. In de IJmond zal Techport dat nadrukkelijk meenemen in haar programma.
Behouden en versterken van horeca-, en detailhandelaanbod
In de gemeente Velsen willen we er voor zorgen dat inwoners, toeristen en bezoekers, ondernemers en werknemers zich thuis voelen. Daarvoor is een aantrekkelijk en goed functionerend voorzieningenaanbod nodig. In dat aanbod spelen horeca en detailhandel een belangrijke rol. De gemeente zet in op het behouden en waar nodig verder verbeteren van een attractief en economisch goed functionerend horeca-, en detailhandel aanbod.
Ook in 2018 is het Winkelfonds beschikbaar. Via dat fonds is een verhuisvergoeding en subsidie mogelijk om winkelgevels op te knappen. De winkelloods, die in 2017 is gestart, gaat in 2018 verder met haar werkzaamheden. De winkelloods kan een goede bijdrage leveren aan de revitalisering van de Velsense detailhandel.
Onderzoek haalbaarheid citymarketingorganisatie
De overkoepelende doelstelling voor citymarketing is: het behouden en aantrekken van bewoners, bedrijven en bezoekers die hier willen wonen, werken en recreëren. Deze doelstelling valt uiteen in de volgende subdoelstellingen (uit de citymarketingstrategie "Focus op IJmuiden"):
1. Versterken identiteit, verbeteren imago
2. Versterken van activiteiten en verbinden van stakeholders
3. Vergroten economische spin-off
Er wordt er ingezet op het verbeteren van het algemene beeld (imago) en de bekendheid van de gemeente. Dit o.a. door middel van structurele communicatie en de inzet van campagnes. Ook proberen we door middel van het sluiten allianties op diverse gebieden het productaanbod in Velsen te vergroten. De inzet is om in 2018 de acties uit te voeren vanuit een zelfstandige citymarketingorganisatie. De haalbaarheid hiervan wordt eind 2017, begin 2018 duidelijk.
Reguliere activiteiten
- Versterking bedrijfsterreinen; Er is een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) opgezet in het Havengebied van IJmuiden. Het instrument BIZ wordt in 2018 bij belangstelling van ondernemers ook bij andere bedrijfsterreinen onder de aandacht gebracht.
- Economische Samenwerking IJmond; De regionale economische samenwerking in de IJmond is vastgelegd in het in 2017 herijkte economische meerjaren gebiedsprogramma Made in IJmond. Het programma bevat een duidelijke focus op economische sectoren als de maakindustrie en de Havens. Daarnaast wordt ook ingezet op Tech. De inzet van het nieuwe gebiedsprogramma sluit aan op de regionale ambities zoals deze zijn opgenomen in de Strategische IJmond Agenda.