Beleidswijziging voorschoolse voorzieningen
Op 1 januari 2018 treedt de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk in werking. Deze wet regelt dat het verschil in regelgeving, financiering en kwaliteitseisen van voorschoolse voorzieningen gelijk getrokken wordt. Peuterspeelzalen gaan verder als peuteropvang. In 2018 verandert de wijze waarop wij de peuteropvang vergoeden. Er is aandacht voor het financiële effect van de wijziging voor de ouders die gebruik maken van de peuteropvang.
Voortzetting onderwijsachterstandenbeleid
De gemeente financiert de voorschoolse educatie. Kinderen met een (risico op) taalachterstand krijgen een effectief voor- en vroegschools programma (VVE) aangeboden en kinderen die korter dan een jaar in Nederland zijn leren Nederlands in een schakelklas. Het rijk heeft besloten de huidige bekostigingssystematiek voort te zetten. De huidige OAB periode 2011-2017 wordt daarmee wederom met een jaar verlengd.
Versterking samenwerking onderwijs en jeugdhulp
In de IJmond wordt in een pilot gekeken hoe de samenwerking tussen het onderwijs, het CJG en de jeugdhulp versterkt kan worden. Scholen, gemeenten, onderwijsconsulenten, jeugdmaatschappelijk werkers en het CJG werken in 2018 verder aan een meer integrale werkwijze.
Innovatie (preventieve) jeugdhulp
In 2018 worden vanuit het innovatiebudget een aantal pilots en projecten opgestart vanuit het jeugdbeleid bijvoorbeeld een versterking van de aanpak kindermishandeling, pleegzorgvriendelijke gemeente, opvoedondersteuning door vrijwilligers georganiseerd door Homestart, ondersteuning aan kinderen in een echtscheidingssituatie, wachtlijstbeheersing en de bekendheid van het CJG. De prioritering en vorm worden in gezamenlijkheid met het veld bepaald en vastgelegd in de jaarlijkse uitvoeringsagenda.
Reguliere activiteiten:
- Toezicht peuter- en kinderopvang; GGD Kennemerland voert dit uit;
- Leer- werktrajecten voor jongeren (Perspectief) om hen naar onderwijs of werk te begeleiden;
- Uitvoering van het masterplan onderwijshuisvesting;
- Vroegtijdig aanpakken van schoolverzuim (leerplicht), zodat leerlingen in ieder geval een startkwalificatie halen;
- Leerwerkbedrijf: Perspectieftrajecten voor jongeren van 16 tot 23 jaar die zijn aangewezen op extra zorg en aandacht. Het leerwerkbedrijf helpt hen onderwijs te volgen en werk te vinden.