Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Wat gaan we daarvoor doen?

Uitbreiding mantelzorgondersteuning

Centrum mantelzorg heeft in 2018 meer capaciteit nodig om de forse toename van het aantal geregistreerde mantelzorgers te kunnen ondersteunen. De afgelopen jaren is met succes geïnvesteerd in het vinden en bereiken van mantelzorgers en op het ontwikkelen en verbetering van ondersteuning die goed aansluit op de vraag van de mantelzorgers. De toename is nu zo groot dat deze met de huidige capaciteit niet goed opgevangen kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat de dienstverlening op mantelzorg de komende jaren mee beweegt met de ontwikkelingen.

Net als in 2017 vormen jonge mantelzorgers in 2018 speerpunt in het ontwikkelen van een passend ondersteuningsaanbod. Het Centrum Mantelzorg ontwikkelt dit samen met de jonge mantelzorgers en met samenwerkingspartners vanuit jeugdhulp

Welzijnswerk is cruciaal voor transformatie sociaal domein

De extra inspanningen in 2017 om het welzijnswerk te innoveren werpen in 2018 en de daaropvolgende jaren hun vruchten af. De welzijnswerkers zijn hoger gekwalificeerd en beter in staat om snel en proactief in te kunnen spelen op de veranderingen in de samenleving: meer focus op kwetsbare doelgroepen, meer verbinden in de buurt, meer inspelen op ontwikkelingen om mensen in staat te stellen langer zelfstandig thuis te wonen, meer ondersteunen en aanjagen van bewonersinitiatieven. De hiervoor benodigde competenties en kwaliteiten brengen een hoger opleidingsniveau en daarmee hogere personeelskosten met zich mee. Hiermee werken de incidentele investeringen ten behoeve van versterking van de sociale basisinfrastructuur structureel door.

Toekomst van de buurthuizen
De innovatie van het welzijnswerk heeft samen met de uitkomsten van het traject op maatschappelijk vastgoed in 2017 in 2018 mogelijk gevolgen voor de invulling en het beheer van een aantal buurthuizen. Met betrokken inwoners en met betrokken organisaties geven we in 2018 nader vorm aan de wijzigingen voor welzijnsaccommodaties. Per wijk kan zowel invulling als het beheer verschillen, afhankelijk van wat er nodig is in de betreffende wijken.

Verstevigen preventieve jeugdhulp

Socius versterkt de preventieve jeugdhulp door de voorzieningen schoolmaatschappelijk werk en Jeugdinterventieteam Socius te verbreden naar vrij toegankelijk jeugdmaatschappelijkwerk voor ouders en jongeren. De omvorming van schoolmaatschappelijk werk naar jeugdmaatschappelijkwerk betekent dat ondersteuning aan kinderen, jongeren en ouders, niet enkel meer vraaggericht vanuit de scholen plaatsvindt, maar nu vanuit alle richtingen. De maatschappelijke doelstelling hierbij is het versterken van de preventieve jeugdhulp zodat de inzet van (duurdere) specialistische hulp voorkomen kan worden. Jeugdmaatschappelijk werkers zijn centrale spelers in de preventieve jeugdhulp en werken nauw samen met onder andere scholen, de GGD en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). In 2018 wordt verder gewerkt aan verstevigen van de preventieve inzet van het jeugdmaatschappelijk werk en de samenwerking met het CJG, de GGD en jeugdhulppartners zodat jeugdigen tijdig en op de juiste manier geholpen kunnen worden.

Reguliere activiteiten

  • Mantelzorgondersteuning;
  • Ondersteuning van vrijwilligers(organisaties);
  • Activiteiten in het kader van dementievriendelijk gemeente;
  • Het stimuleren van buurt initiatieven;
  • Publieke gezondheidszorg; In nauwe samenwerking met de regio gemeenten heeft GGD;
  • Kennemerland, een regionale nota Gezondheidsbeleid opgesteld. In deze nota worden verschillende speerpunten benoemd. Vanuit deze speerpunten voert de GGD activiteiten uit die zich zowel op inwoners als op organisaties richten. Het algemene doel is het vergroten van bewustwording.